Pèrdues i Dols

Pèrdues i Dols
Pèrdues i Dols

Perdre no ens agrada gaire, per no dir gens. Admetre que hem d’acceptar pèrdues i dols al llarg de la vida se’ns fa feixuc.

Autora: Concepció Poch Avellan
Any: 2013

Perdre no ens agrada gaire, per no dir gens. Admetre que hem d’acceptar pèrdues i dols al llarg de la vida se’ns fa feixuc. Dit això, cal reconèixer que les pèrdues formen part de la nostra existència i que l’educació de grans i petits té com un dels seus primers objectius aprendre a transformar les pèrdues inevitables en quelcom valuós i en font de guanys ètics. Diuen que compartir els sentiments alleuja el dolor. Quan aquests són tristos o dolorosos es fa més difícil fer-ho. I quan les pèrdues ens aclaparen, les podem negar, amagar, ens podem enfadar, rebel•lar… o podem acceptar-les. I procurar que els nostres processos de dol siguin saludables. L’absència d’una persona estimada és la pèrdua més difícil d’acceptar. Però també n’hi ha d’altres que ens «esperen» a l’horitzó de la nostra existència. L’autora es planteja algunes preguntes clau entorn de la varietat de pèrdues i dols que ens envolten i ens toca viure. Les respostes no seran mai unívoques. L’experiència humana de perdre (i de guanyar) és personal, única i irrepetible.

Sobre l’autora: 

Concepció Poch Avellan és llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i màster en Investigació Psicopedagògica per la Universitat Ramon Llull. Va exercir de professora de filosofia i ètica a secundària (1968-1998). Des del 1995 és membre del grup d’Ètica i Educació de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de diversos articles i llibres sobre pedagogia de la vida i de la mort, entre els quals destaquem: De la vida i de la mort. Reflexions per a la família i l’escola (2a. edició, Claret, 2006), La muerte y el duelo en el contexto educativo (coautora amb Olga Herrero, Paidós, 2003), Catorcecartas a la muerte, sinrespuesta (Paidós, 2005), La mort (UOC, 2008), La muerte nunca falla. Un doloroso descubrimiento(Niberta, 2009). Actualment coordina i imparteix cursos i conferències sobre Educar en valors ètics, adreçats a educadors, i sobre Pedagogia de la vida i de la mort, adreçat també a mestres i professors, pares i mares, estudiants de secundària i FP, universitaris, professionals sanitaris, educadors socials, centres de dol, entitats religioses, cíviques i culturals, casals de gent gran