DEFUNCIONS I XARXES SOCIALS

Què fer amb les xarxes socials i l’empremta digital d’una persona difunta? 

La vida ja no és només física i real, sinó que viatja per cables de coure  i fibra òptica pel món virtual. Molts de nosaltres tenim una vida “on-line”. D’aquest rastre que deixem a les xarxes se’n diu “l’empremta digital”. Aquesta empremta és en forma. d’escrits, notícies, pensaments, imatges, vídeos, sons …

Però què passa amb tota aquesta empremta digital,  generada a les xarxes socials, un cop la persona que les ha generat, ens deixa?

Aquest conjunt d’informació pren forma de llegat digital que cal gestionar perquè les famílies ho puguin conservar o per fer que “Internet” ho oblidi per sempre. Quan arriba el moment de la mort de l’ésser estimat, aquest llegat s’ha de saber gestionar bé. 

És per això, que resulta imprescindible valorar i pensar, quan ens deixa un ésser estimat,  què cal fer amb els seus perfils de xarxes socials i amb l’enorme base de dades que hagi pogut deixar en els llocs web ben diversos. 

Les donem de baixa respectant el dret a l’oblit i la seva protecció de dades o les mantenim en la memòria de la xarxa com si fos un “obituari modern”?

Què passa a les xarxes socials després d’un mort?

Tot el que fem a les xarxes socials quedarà guardat a internet. I no només parlem de xarxes socials, també parlem d’escrits en blocs, missatges de whastapps, etc. Sovint, en moments de dol, sorgeixen dubtes i preguntes sobre com gestionar el llegat digital.

La digitalització de les nostres vides, comporta haver de decidir què fer amb totes aquestes dades ja que en cap cas es pot accedir al compte d’una o més xarxes socials sense el consentiment exprés de l’usuari.

Diversos proveïdors digitals ofereixen serveis per a garantir el nostre llegat digital, tot i que també podria ser apropiat d’accedir a consultar a un advocat expert en dret digital i successori.

Què passarà amb totes les nostres contrasenyes de Facebook, Twitter, el nostre WhatsApp? Qui podrà accedir al nostre patrimoni multimèdia (fotos, pel·lícules, vídeos …)?

Hi ha empreses que ens ajuden a confeccionar un testament digital o esborrar els perfils de les xarxes socials quan ja no hi siguem. També hi ha empreses que s’ocupen de la reputació en línia o de fer digitalitzacions per al record.

En aquesta guia pràctica us expliquem com s’haurien de gestionar els comptes de les principals xarxes socials.